Gratis APK punten bij Kenteken check

Sta je op het punt om een tweedehandsauto of motor te kopen?

Zorg dan dat je eerst de kenteken check doet, voordat je het voertuig definitief aanschaft. Je kunt dit onder andere doen via kentekencheck.com. Kenteken check maakt hiervoor gebruik van de gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland. kentekengegevens opvragen aan de hand van het kenteken?

Kentekencheck

Nadat je het kenteken op de website hebt ingevuld, ontvang je alle relevante informatie over het voertuig. Je kunt hierbij denken aan algemene informatie over de prestaties van de auto, bouwjaar en aantal eigenaren. Op deze manier kun je controleren of de informatie die je van de verkoper ontvangen hebt, juist is. Met name over het bouwjaar en de kilometerstand wordt nog wel eens verkeerde informatie verstrekt. Je kunt ook zien welk onderhoud aan de auto gepleegd is en wanneer dit voor het laatst gebeurd is. Bijvoorbeeld door het overzicht van de Algemene Periodieke keuring (APK) te raadplegen. Dit voorkomt dat je naderhand voor een teleurstelling komt te staan.

Handige website

APK-keuring

APK keuringen zijn in heel Europa wettelijk verplicht. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de auto veilig is en of deze aan de gestelde milieueisen voldoet. Vervolgens ontvang je een keuringsrapport waarin de reparatiepunten, afkeurpunten en adviespunten vermeld staan. Wanneer de auto niet aan de APK-eisen voldoet, wordt dit vermeld in de APK-afkeurpunten. De auto wordt in zo’n geval afgekeurd en je mag pas weer rijden als deze punten verholpen zijn. Worden er adviespunten vermeld dan is de auto nog niet afgekeurd en mag je er gewoon mee rijden. Het is dan wel de bedoeling dat je de gebreken op termijn laat repareren.

APK-punten

De auto wordt tijdens de keuring aan de hand van een checklist op een aantal standaardpunten gecontroleerd. Er wordt gekeken of de auto in goede staat is. Er mag bijvoorbeeld geen olie lekken. Zijn er spiegels aanwezig? Doet de verlichting het. Wat is de status van de wielophanging en de carrosserie? De remmen worden aan een test onderworpen. De wielen en banden worden bekeken. De autogordels worden gecheckt en de registratie van de auto wordt nagekeken.

Gratis inzicht

Bij Kenteken check kun je de APK-punten gratis inzien. Als je overweegt om een tweedehandsauto aan te schaffen, kun je de APK-vervaldatum en de APK afkeurpunten opvragen. Als de vervaldatum overschreden is, kan het zijn dat je na aanschaf van de auto voor verrassingen komt te staan. De kans op reparaties en verborgen gebreken is groter als de auto niet gecontroleerd is. Mocht je besluiten dat je het voertuig toch graag wilt kopen, dan kun deze informatie meenemen in je onderhandelingen over de aankoopprijs. Je kunt via de kentekencheck ook zien of een voertuig al een keer is afgekeurd. Mocht dit het geval zijn dan worden de reparaties die zijn uitgevoerd om door de keuring heen te komen ook vermeld. Deze informatie kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een proefrit gaat maken. Je kunt dan extra op deze punten letten.