Goedkoop je autoverzekering vergelijken?

Autoverzekeringen vergelijken: tips

Ben je van plan om een autoverzekering af te sluiten? Dan moet je uiteraard een aantal dingen bepalen. Je kunt natuurlijk kiezen voor de allergoedkoopste autoverzekering, maar dan ben je voor een heleboel dingen niet goed verzekerd. Als je schade oploopt, krijg je misschien maar een klein bedrag terug omdat je een hoog eigen risico hebt. Als je dit niet wilt, is het verstandig om je te verzekeren voor allerlei andere risico’s. Hieronder staan een aantal dingen waar je op moet letten als je autoverzekeringen gaat vergelijken. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen mist en krijg je misschien een beter idee van alle dingen die een autoverzekering kan inhouden.

  1. Leeftijd van de auto. Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten, moet je rekening houden met de leeftijd van je auto. Heb je al een oude auto? Dan hoef je misschien geen hele dure verzekering af te sluiten. Als er iets met de auto gebeurt, zou je waarschijnlijk eerder een nieuwe kopen dan de oude auto laten repareren. Maar als je een nieuwe auto hebt, dan wil je deze vast extra goed verzekeren. Zo weet je zeker dat je niet opeens een hele som geld moet betalen als er iets met je mooie wagen gebeurt.
  2. Eigen risico en schade. Het eigen risico is het gedeelte van de eventuele schade dat je zelf moet betalen. Als je dus een hoog eigen risico hebt, dan moet je alsnog een groot bedrag zelf betalen voordat de schade vergoed wordt. Is het voor jou financieel lastig om een grote som geld in één keer te betalen? Dan is het verstandig om een laag eigen risico te nemen. Er zijn veel autoverzekeringen te vinden die een eigen risico van 0 euro hanteren. Dit is verreweg de veiligste vorm van verzekeren.
  3. No-claimkorting. Elk jaar kun je schade claimen bij je verzekeraar. Als je dit niet doet, bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je kunt krijgen op de premie van je autoverzekering. Dit heet no-claimkorting. Als je dus een klein bedrag aan schade moet betalen, is het soms verstandiger om dit bedrag niet te claimen bij je verzekering, omdat je dan minder schadevrije jaren zult hebben en dus je no-claimkorting zal verliezen.
  4. Aanschaf- of dagwaarde. Een auto heeft eigenlijk twee verschillende waarden waarmee gerekend kan worden: de aanschafwaarde en de dagwaarde. Als je een verzekering afsluit, moet je dus goed kijken naar welke waarde je vergoed krijgt voor je auto. De dagwaarde is het bedrag van je auto dat hij waard was voordat de schade werd opgelopen. Als je dus bij diefstal een gelijkwaardige auto wilt kunnen kopen, dan is het verstandig om je auto te verzekeren tegen de aanschafwaarde.
  5. Als je tijdens een ongeval passagiers in je auto hebt zitten, dan wil je natuurlijk ook de schade aan je passagiers kunnen vergoeden. Daarom kun je kiezen voor een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden. Als je deze verzekering afsluit, dan ben je ook verzekerd tegen eventuele schade aan de bagage en kleding van je passagiers, maar ook tegen letselschade van je passagiers. Met deze aanvullende verzekering maakt het niet uit wie er schuldig is.
  6. Voordat je een verzekering afsluit, is het handig om even te kijken naar recensies en beoordelingen die online staan. Vaak kun je aan de ervaringen van klanten van bepaalde verzekeringen al zien of de verzekeraar betrouwbaar is of niet. Het maakt immers uit hoe je schade wordt afgehandeld: word je netjes behandeld en serieus genomen? Of lijkt de verzekeraar erg laks? Dit is allemaal erg belangrijke informatie als je een verzekering wilt afsluiten.