Autoruit laten vervangen en ruitenwissers vervangen? (Tips)

Een veel voorkomend ongemak

Autorijden is iets wat je samen doet. Op de weg gebeuren dan ook behoorlijk wat ongelukken. Veel van die ongelukken en kleine ongemakken betreffen alleen één auto. De meeste van deze eenzijdige kleine ongelukken zijn schades aan autoruiten. Dat is iets wat heel gemakkelijk kan ontstaan. Vrijwel iedereen die een auto heeft zal wel een sterretje zien zitten in zijn voorruit. Die sterretjes komen er heel gemakkelijk in. Het is slechts een kwestie van een vrachtwagen die voor een personenwagen uitrijdt. Onder het rijden in een zogeheten spoor in de weg slaat er een klein steentje omhoog uit de weg wat op de voorruit van de achterligger belandt. Deze achterligger, doorgaans een auto, zal daardoor een put in de ruit krijgen.

Wanneer moet er in actie worden gekomen

Een zichtbare put in de ruit is een verzwakking in de autoruit. Deze putten hebben doorgaans de afmeting van hooguit een munt van 10 eurocent. Op dat moment is er nog niets aan de hand. Het wordt pas lastiger wanneer de put groter wordt. Een ster is een doorgeschoten beschadiging in een voorruit en die is al snel groter. Een ster kan ontstaan doordat er een groot temperatuurverschil ontstaat in de auto. Buiten is het warm en binnen doet men de airco aan om de auto te koelen. Andersom is ook mogelijk.  Buiten is het winters koud, en binnen in de auto wordt de verwarming naar een behaaglijk hoge stand gedraaid. Dat is het moment waarop er in actie moet worden gekomen. De plek in de ruit wordt groter, en vanaf de omvang van een 2 euromunt moet de voorruit worden vervangen. De ruit heeft op dat moment te weinig kracht over en er volgt een gevaar van versplintering onder het rijden. Deze versplintering zal er niet voor zorgen dat de ruit naar binnen valt, maar wel zal het zicht gelijk behoorlijk gevaarlijk belemmerd zijn waardoor veilig rijden er niet meer in zit.

Vervanging bij een kleinere schade

Bij de beschrijving van een autoruitvervanging gingen we tot nu toe uit van een voorruit met schade. Het kan echter ook zijn dat een andere ruit beschadigd raakt en vervangen moet worden. Bij zijruiten en scheerramen ligt de grens van het vervangen van een autoruit een heel stuk lager. In deze gevallen zal een schade, hoe klein dan ook, al erg genoeg zijn om de sterkte van de ruit aan te tasten. Je zal in dat geval bijna altijd bij een beschadiging de ruit moeten laten vervangen.

Verzekerd en wel

Wie een autoruit moet laten vervangen doet er altijd verstandig aan om eerst goed naar de verzekeringspolis te kijken. De meeste grote landelijke verzekeraars doen namelijk zaken met één of een paar leveranciers van nieuwe autoruiten. Deze leveranciers hebben een contract afgesloten wat inhoudt dat men rechtstreeks met de verzekeraar de rekening afhandelt. Hierbij wordt de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar doorgestuurd zonder dat de verzekerde het totale bedrag van de vervanging hoeft te betalen. Er is doorgaans ook geen sprake van het voorschieten van een schade bedrag aan de leverancier van de ruit. Wel zal het in een aantal gevallen zo zijn dat er sprake is van een eigen risico. Dat is bijvoorbeeld zo bij een WA plus eco verzekering. Ook wanneer je als klant naar een leverancier gaat die niet is aangesloten bij een verzekeraar zal je een deel eigen bijdrage moeten neerleggen voor de autoruitvervanging. Enkel een WA verzekering, een vorm die bij oudere auto’s veelvuldig wordt gebruikt, is in dit geval de onvoordeligste vorm. Je bent vrij om te gaan naar een willekeurige leverancier van autoruiten maar de schade wordt niet gedekt door de verzekeraar.

Kies het type ruit met zorg

Welk type ruit je kiest voor jouw auto bepaal je zelf. Over het algemeen zal een verzekeraar het type autoruit vergoeden wat al in de auto zat voordat deze vervangen moest worden. Veel automerken hebben bijvoorbeeld een baan bovenin de ruit zitten die ervoor zorgt dat er geen hinderlijke inval van licht bij de bestuurder is. Een nieuwe autoruit mag dan ook zo’n baan hebben. Geeft de leverancier deze niet, dan lever je een deel aan rijcomfort in. In dat geval is het de moeite om te informeren of de door jou gewenste ruit wel leverbaar is met een levertijd. Vervanging a la minute is in dat geval niet mogelijk, maar de nieuwe ruit is de moeite van het wachten waard.

Voorkom problemen bij nat weer

Ruitenwissers vervangen: Een ander veelvuldig voorkomend ongemak is het feit dat de ruitenwissers van een auto aan vervanging toe zijn. Dit is iets wat je doorgaans ziet aan het eind van een droge warme zomerperiode. De ruitenwissers van je auto zullen in dat geval in de herfst niet meer in staat zijn om al het water af te voeren van je autoruit. Het rubber van de ruitenwissers heeft namelijk behoorlijk te lijden onder periodes van warmte en droogte. Het rubber van de ruitenwissers zal stug worden waardoor de ruitenwissers niet meer functioneren.

Schade aan ruitenwissers door glasschade

Een ander moment waarop de ruitenwissers beschadigd kunnen raken is op het moment dat een raam van een auto breekt of barst. De ruitenwissers zullen over een onregelmatigheid heen schuren waardoor het rubber eveneens wordt aangetast. Wie een autoruit laat vervangen doet er dan ook heel verstandig aan om te laten kijken of de ruitenwissers aan vervanging toe zijn. In de meeste gevallen zal een leverancier van een nieuwe autoruit de ruitenwissers standaard vervangen. Het risico dat er een splinter glas in het rubber is achtergebleven die naderhand de autoruit weer bekrast is immers te groot.

Vergoed door de verzekeraar

In de herfst bieden veel leveranciers van autoruiten standaard een service aan. Wanneer jij als klant jouw autoruit laat vervangen of repareren worden gratis de ruitenwissers vervangen. Deze service wordt uiteraard doorberekend aan de verzekeraar, maar het is voor jouw als klant ook een mooi voordeel. Aan deze service zitten vanaf de WA plus verzekering geen eigen risico kosten verbonden.